Репозиторијум Института за филозофију и друштвену теорију
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Српски (ћирилица) 
    • Енглески
    • Српски (ћирилица)
    • Српски (латиница)
  • Пријава
Преглед записа 
  •   РИФДТ
  • IFDT
  • Glavna kolekcija
  • Преглед записа
  •   РИФДТ
  • IFDT
  • Glavna kolekcija
  • Преглед записа
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Mišljenje i ždranje: o jednom drevnom motivu tematizovanom nedavno u filozofiji

Thinking And Devouring: About an ancient motif recently thematised in philosophy

Thumbnail
2008
605.pdf (110.8Kb)
Аутори
Krstić, Predrag
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документу
Апстракт
Inspiracija ili provokacija za ovaj članak došla je od onih teoretičara dobrobiti životinja i envajarmentalističkih filozofa koji su doveli u pitanje opravdanost naše – stvarne ali i simboličke – prakse jedenja mesa i, odatle, stavili na kušnju celokupnu našu mesoždresku i, uopšte, proždrljivu kulturu. Autor priloga taj motiv – motiv jedenja, gutanja, ždranja – nastoji da propita na tragu onih njegovih manifestovanja, izlaganja, nalaza ili dalekosežnijih tematizacija koji su se više ili manje usputno odigravali u nekim tekstovima pojedinih stožernih mislilaca moderne i savremene filozofske tradicije (Ruso, Hegel, Niče, Frojd, Adorno, Liotar, Derida). Sugeriše se da je pronicanje figure proždiranja, sagledane iz perspektive njenog neprimetnog i vremenom gotovo obrednog prerastanja u samorazumljivi gest teorije – i niukoliko ne samo teorije – jedan u najmanju ruku instruktivan i inspirativan aktuelni momenat samosvesti celokupnog (zapadnog) mišljenja, odnosno vid njegove kritičke rekonst...rukcije i dekonstrukcije.

Кључне речи:
mišljenje / ždranje / mesožderstvo / anthropocentrism / morality
Извор:
Filozofija i društvo/Philosophy and Society, 2008, 251-274
Издавач:
  • Beograd : Institut za filozofiju i društvenu teoriju
Финансирање / пројекти:
  • Просвећеност у европском, регионалном и националном контексту: историја и савременост (RS-149029)

DOI: 10.2298/FID0801251K

[ Google Scholar ]
URI
http://rifdt.instifdt.bg.ac.rs/123456789/607
Колекције
  • Glavna kolekcija
  • Filozofija i društvo [Philosophy and Society]
  • Radovi istraživača
Институција/група
IFDT
TY  - JOUR
AU  - Krstić, Predrag
PY  - 2008
UR  - http://rifdt.instifdt.bg.ac.rs/123456789/607
AB  - Inspiracija ili provokacija za ovaj članak došla je od onih teoretičara dobrobiti životinja i envajarmentalističkih filozofa koji su doveli u pitanje opravdanost naše – stvarne ali i simboličke – prakse jedenja mesa i, odatle, stavili na kušnju celokupnu našu mesoždresku i, uopšte, proždrljivu kulturu. Autor priloga taj motiv – motiv jedenja, gutanja, ždranja – nastoji da propita na tragu onih njegovih manifestovanja, izlaganja, nalaza ili dalekosežnijih tematizacija koji su se više ili manje usputno odigravali u nekim tekstovima pojedinih stožernih mislilaca moderne i savremene filozofske tradicije (Ruso, Hegel, Niče, Frojd, Adorno, Liotar, Derida). Sugeriše se da je pronicanje figure proždiranja, sagledane iz perspektive njenog neprimetnog i vremenom gotovo obrednog prerastanja u samorazumljivi gest teorije – i niukoliko ne samo teorije – jedan u najmanju ruku instruktivan i inspirativan aktuelni momenat samosvesti celokupnog (zapadnog) mišljenja, odnosno vid njegove kritičke rekonstrukcije i dekonstrukcije.
PB  - Beograd : Institut za filozofiju i društvenu teoriju
T2  - Filozofija i društvo/Philosophy and Society
T1  - Mišljenje i ždranje: o jednom drevnom motivu tematizovanom nedavno u filozofiji
T1  - Thinking And Devouring: About an ancient motif recently thematised in philosophy
SP  - 251
EP  - 274
DO  - 10.2298/FID0801251K
ER  - 
@article{
author = "Krstić, Predrag",
year = "2008",
abstract = "Inspiracija ili provokacija za ovaj članak došla je od onih teoretičara dobrobiti životinja i envajarmentalističkih filozofa koji su doveli u pitanje opravdanost naše – stvarne ali i simboličke – prakse jedenja mesa i, odatle, stavili na kušnju celokupnu našu mesoždresku i, uopšte, proždrljivu kulturu. Autor priloga taj motiv – motiv jedenja, gutanja, ždranja – nastoji da propita na tragu onih njegovih manifestovanja, izlaganja, nalaza ili dalekosežnijih tematizacija koji su se više ili manje usputno odigravali u nekim tekstovima pojedinih stožernih mislilaca moderne i savremene filozofske tradicije (Ruso, Hegel, Niče, Frojd, Adorno, Liotar, Derida). Sugeriše se da je pronicanje figure proždiranja, sagledane iz perspektive njenog neprimetnog i vremenom gotovo obrednog prerastanja u samorazumljivi gest teorije – i niukoliko ne samo teorije – jedan u najmanju ruku instruktivan i inspirativan aktuelni momenat samosvesti celokupnog (zapadnog) mišljenja, odnosno vid njegove kritičke rekonstrukcije i dekonstrukcije.",
publisher = "Beograd : Institut za filozofiju i društvenu teoriju",
journal = "Filozofija i društvo/Philosophy and Society",
title = "Mišljenje i ždranje: o jednom drevnom motivu tematizovanom nedavno u filozofiji, Thinking And Devouring: About an ancient motif recently thematised in philosophy",
pages = "251-274",
doi = "10.2298/FID0801251K"
}
Krstić, P.. (2008). Mišljenje i ždranje: o jednom drevnom motivu tematizovanom nedavno u filozofiji. in Filozofija i društvo/Philosophy and Society
Beograd : Institut za filozofiju i društvenu teoriju., 251-274.
https://doi.org/10.2298/FID0801251K
Krstić P. Mišljenje i ždranje: o jednom drevnom motivu tematizovanom nedavno u filozofiji. in Filozofija i društvo/Philosophy and Society. 2008;:251-274.
doi:10.2298/FID0801251K .
Krstić, Predrag, "Mišljenje i ždranje: o jednom drevnom motivu tematizovanom nedavno u filozofiji" in Filozofija i društvo/Philosophy and Society (2008):251-274,
https://doi.org/10.2298/FID0801251K . .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О репозиторијуму РИФДТ | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB
 

 

Комплетан репозиторијумГрупеАуториНасловиТемеОва институцијаАуториНасловиТеме

Статистика

Преглед статистика

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О репозиторијуму РИФДТ | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB