dc.creator | Bošković, Dušan | |
dc.date.accessioned | 2017-11-01T10:15:08Z | |
dc.date.available | 2017-11-01T10:15:08Z | |
dc.date.issued | 2007 | |
dc.identifier.uri | http://rifdt.instifdt.bg.ac.rs/123456789/105 | |
dc.description.abstract | U ovom radu autor je izložio nekoliko pretpostavki, te mogući kontekst
za ispitivanje veze između pojmova prosvećenost i ukus. Prihvaćeno je Kantovo
određenje prosvećenosti, a s naročitim naglaskom na sferu religioznosti. Na osnovu
takvog kriterijuma, može se uočiti da je u igri jedna vrlo snažna i uticajna verska
struja – i to iz crkvenih krugova u najužem smislu – koja poriče sistematski i istorijski
značaj dela Dositeja Obradovića, svojevremeno protagoniste evropske prosvećenosti.Takvo prevrednovanje prihvatio je i veći deo mlađe generacije insistirajući prevashodno na Svetosavskom Predanju. S promenom pogleda na svet, nesumnjivo je da se menjaju i ukusi. Izloženo je i shvatanje o ukusu škotskog filozofa Dejvida Hjuma, zatočnika dispozicionalne estetike. Kao jedna od umetnosti, muzika bi mogla biti egzemplarna za procenjivanje stanja prosvećenosti u nekom društvu. | srp |
dc.format | 18 3 (2007) 271-281 | |
dc.format | application/pdf | |
dc.language | sr | |
dc.publisher | Beograd: Institut za filozofiju i društvenu teoriju | |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/MPN2006-2010/149029/RS// | |
dc.rights | openAccess | |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | |
dc.source | Filozofija i društvo/Philosophy and Society | mul |
dc.subject | prosvećenost | |
dc.subject | religija | |
dc.subject | taste | |
dc.subject | music | |
dc.title | O prosvećenosti i ukusu* Nacrt istraživačke teme | sr |
dc.type | article | |
dc.rights.license | BY-NC-ND | |
dcterms.abstract | Бошковић, Душан; О просвећености и укусу* Нацрт истраживачке теме; | |
dc.citation.spage | 271 | |
dc.citation.epage | 281 | |
dc.identifier.doi | 10.2298/FID0703271B | |
dc.type.version | publishedVersion | |
dc.identifier.fulltext | http://rifdt.instifdt.bg.ac.rs/bitstream/id/4725/103.pdf | |