Приказ основних података о документу

Priroda i komodifikacija hrane. Prehrambeni suverenitet: promišljanje odnosa između čoveka i prirode

dc.creatorPorcheddu, Federica
dc.date.accessioned2022-04-14T09:26:35Z
dc.date.available2022-04-14T09:26:35Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.issn0353-5738
dc.identifier.urihttps://journal.instifdt.bg.ac.rs/index.php/fid/article/view/1438
dc.identifier.urihttp://rifdt.instifdt.bg.ac.rs/123456789/2539
dc.description.abstractThe article aims to explore the link between commodification of nature and commodification of food. The latter is in fact one of the most negative and controversial aspects of nature commodification. The examination of food commodification represents fertile ground for investigating the relationship between humans and nature. In this context, food sovereignty provides a useful paradigm that not only serves as an alternative to the current food regime, but also allows for the experiencing a different kind of relationship between humans and nature. Food sovereignty represents a unique social movement in which community, political, and cultural rights are intertwined with the issue of food. Through its multidisciplinary approach and its strongly ethical component, food sovereignty constitutes an opportunity in order to contrast the progressive commodification of nature and of the environment.sr
dc.description.abstractOvaj članak ima za cilj da istraži vezu između komodifikacije prirode i komodifikacije hrane. Komodifikacija hrane je u stvari jedan od najnegativnijih i najkontroverznijih aspekata komodifikacije prirode. Ispitivanje komodifikacije hrane predstavlja plodno tlo za istraživanje odnosa između čoveka i prirode. U ovom kontekstu, prehrambeni suverenitet predstavlja korisnu paradigmu koja ne samo da služi kao alternativa trenutnom režimu ishrane, već koja takođe omogućava da se iskusi drugačija vrsta odnosa između ljudi i prirode. Prehrambeni suverenitet predstavlja jedinstven društveni pokret u kojem su prava zajednice, kao i politička i kulturna prava isprepletena sa pitanjem hrane. Svojim multidisciplinarnim pristupom i snažnom etičkom komponentom, prehrambeni suverenitet predstavlja priliku da se suprotstavi narastućoj komodifikaciji prirode i okruženja.sr
dc.language.isoensr
dc.publisherBeograd : Institut za filozofiju i društvenu teorijusr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceFilozofija i društvo / Philosophy and Societysr
dc.subjecthumansr
dc.subjectnaturesr
dc.subjectfoodsr
dc.subjectcommodificationsr
dc.subjectfood sovereigntysr
dc.subjectethicssr
dc.titleNature and Food Commodification. Food Sovereignty: Rethinking the Relation between Human and Naturesr
dc.titlePriroda i komodifikacija hrane. Prehrambeni suverenitet: promišljanje odnosa između čoveka i prirodesr
dc.typearticlesr
dc.rights.licenseBY-NC-NDsr
dc.citation.issue1
dc.citation.volume33
dc.citation.spage189
dc.citation.epage217
dc.identifier.doi10.2298/FID2201189P
dc.type.versionpublishedVersionsr
dc.identifier.fulltexthttp://rifdt.instifdt.bg.ac.rs/bitstream/id/8952/bitstream_8952.pdf


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу