Porcheddu, Federica

Link to this page

Authority KeyName Variants
89c0689e-fc35-4bc9-b7b1-cd2e6b50ac42
  • Porcheddu, Federica (1)
Projects
No records found.

Author's Bibliography

Nature and Food Commodification. Food Sovereignty: Rethinking the Relation between Human and Nature

Porcheddu, Federica

(Beograd : Institut za filozofiju i društvenu teoriju, 2022)

TY  - JOUR
AU  - Porcheddu, Federica
PY  - 2022
UR  - https://journal.instifdt.bg.ac.rs/index.php/fid/article/view/1438
UR  - http://rifdt.instifdt.bg.ac.rs/123456789/2539
AB  - The article aims to explore the link between commodification of nature and commodification of food. The latter is in fact one of the most negative and controversial aspects of nature commodification. The examination of food commodification represents fertile ground for investigating the relationship between humans and nature. In this context, food sovereignty provides a useful paradigm that not only serves as an alternative to the current food regime, but also allows for the experiencing a different kind of relationship between humans and nature. Food sovereignty represents a unique social movement in which community, political, and cultural rights are intertwined with the issue of food. Through its multidisciplinary approach and its strongly ethical component, food sovereignty constitutes an opportunity in order to contrast the progressive commodification of nature and of the environment.
AB  - Ovaj članak ima za cilj da istraži vezu između komodifikacije prirode i komodifikacije hrane. Komodifikacija hrane je u stvari jedan od najnegativnijih i najkontroverznijih aspekata komodifikacije prirode. Ispitivanje komodifikacije hrane predstavlja plodno tlo za istraživanje odnosa između čoveka i prirode. U ovom kontekstu, prehrambeni suverenitet predstavlja korisnu paradigmu koja ne samo da služi kao alternativa trenutnom režimu ishrane, već koja takođe omogućava da se iskusi drugačija vrsta odnosa između ljudi i prirode. Prehrambeni suverenitet predstavlja jedinstven društveni pokret u kojem su prava zajednice, kao i politička i kulturna prava isprepletena sa pitanjem hrane. Svojim multidisciplinarnim pristupom i snažnom etičkom komponentom, prehrambeni suverenitet predstavlja priliku da se suprotstavi narastućoj komodifikaciji prirode i okruženja.
PB  - Beograd : Institut za filozofiju i društvenu teoriju
T2  - Filozofija i društvo / Philosophy and Society
T1  - Nature and Food Commodification. Food Sovereignty: Rethinking the Relation between Human and Nature
T1  - Priroda i komodifikacija hrane. Prehrambeni suverenitet: promišljanje odnosa između čoveka i prirode
IS  - 1
VL  - 33
SP  - 189
EP  - 217
DO  - 10.2298/FID2201189P
ER  - 
@article{
author = "Porcheddu, Federica",
year = "2022",
abstract = "The article aims to explore the link between commodification of nature and commodification of food. The latter is in fact one of the most negative and controversial aspects of nature commodification. The examination of food commodification represents fertile ground for investigating the relationship between humans and nature. In this context, food sovereignty provides a useful paradigm that not only serves as an alternative to the current food regime, but also allows for the experiencing a different kind of relationship between humans and nature. Food sovereignty represents a unique social movement in which community, political, and cultural rights are intertwined with the issue of food. Through its multidisciplinary approach and its strongly ethical component, food sovereignty constitutes an opportunity in order to contrast the progressive commodification of nature and of the environment., Ovaj članak ima za cilj da istraži vezu između komodifikacije prirode i komodifikacije hrane. Komodifikacija hrane je u stvari jedan od najnegativnijih i najkontroverznijih aspekata komodifikacije prirode. Ispitivanje komodifikacije hrane predstavlja plodno tlo za istraživanje odnosa između čoveka i prirode. U ovom kontekstu, prehrambeni suverenitet predstavlja korisnu paradigmu koja ne samo da služi kao alternativa trenutnom režimu ishrane, već koja takođe omogućava da se iskusi drugačija vrsta odnosa između ljudi i prirode. Prehrambeni suverenitet predstavlja jedinstven društveni pokret u kojem su prava zajednice, kao i politička i kulturna prava isprepletena sa pitanjem hrane. Svojim multidisciplinarnim pristupom i snažnom etičkom komponentom, prehrambeni suverenitet predstavlja priliku da se suprotstavi narastućoj komodifikaciji prirode i okruženja.",
publisher = "Beograd : Institut za filozofiju i društvenu teoriju",
journal = "Filozofija i društvo / Philosophy and Society",
title = "Nature and Food Commodification. Food Sovereignty: Rethinking the Relation between Human and Nature, Priroda i komodifikacija hrane. Prehrambeni suverenitet: promišljanje odnosa između čoveka i prirode",
number = "1",
volume = "33",
pages = "189-217",
doi = "10.2298/FID2201189P"
}
Porcheddu, F.. (2022). Nature and Food Commodification. Food Sovereignty: Rethinking the Relation between Human and Nature. in Filozofija i društvo / Philosophy and Society
Beograd : Institut za filozofiju i društvenu teoriju., 33(1), 189-217.
https://doi.org/10.2298/FID2201189P
Porcheddu F. Nature and Food Commodification. Food Sovereignty: Rethinking the Relation between Human and Nature. in Filozofija i društvo / Philosophy and Society. 2022;33(1):189-217.
doi:10.2298/FID2201189P .
Porcheddu, Federica, "Nature and Food Commodification. Food Sovereignty: Rethinking the Relation between Human and Nature" in Filozofija i društvo / Philosophy and Society, 33, no. 1 (2022):189-217,
https://doi.org/10.2298/FID2201189P . .
2